De beste 1 April grap van 2012.

De beste 1 April grap van 2012.

“Moeilijk vak hè, humor?” Deze woorden sprak Youp van ’t Hek ooit tegen iemand uit het publiek die een kansloze opmerking richting podium riep. Niet alleen humor maken is moeilijk, het begrijpen is ook een kunst op zich. Een kunst die in ons politiek correcte wereldje met uitsterven lijkt te worden bedreigd.

De beste 1 april grap van 2012. Dan moet er een jury zijn, een long- en shortlist en meer formaliteiten. Vaak wordt er op internet niet aan deze vormvereisten voldaan, zo ook hier niet. Wat een goede grap is, daar zijn cabaretiers onderling ook over verdeeld. Een paar algemene kenmerken zijn er wel te noemen; humor, de glimlach, onverwacht, zet aan tot discussie, timing, actueel, diepgang en als het even kan moet het slachtoffer er ook om kunnen lachen.

Een grootse grap van Hans Teeuwen: Iedereen heeft het altijd maar over de joden. Maar die Duitsers, dat waren ook geen lieverdjes hoor!

De rel vandaag op Twitter; de 1-aprilgrap van de VVD-afdeling Den Haag. In een bericht op de website van de lokale afdeling pleitten de VVD’ers voor een spitsverbod voor uitkeringstrekkers.
De partij schrijft in ‘het persbericht’ dat het verbod ‘nodig is om te zorgen dat mensen die bijdragen aan de economie niet langer tijd en energie hoeven te verspillen met filerijden en opeengepakt in de tram vastzitten’. Mensen die wél een baan hebben kunnen met behulp van een vignet op hun auto of een speciale OV-chipkaart in de spits reizen. Bij het inchecken met een chipkaart zonder spitsontheffing zou automatisch een sirene afgaan, volgens VVD-raadsleden Arjen Lakerveld en Boudewijn Revis.
Werklozen zouden ontheffing kunnen krijgen ‘in het geval van een sollicitatie of scholing waardoor mensen zich geschikt maken voor de arbeidsmarkt’.

Tumult op Twitter

Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd op het bericht op de VVD-website. ‘Misselijkmakende 1 april grap van VVD. Tenminste ik hoop dat ze dit niet menen,’ twittert Maikel van der Beek. En zo meer reacties ook uit de partij burelen van de VVD op het Binnenhof, de vermaarde Charlie Aptroot, is ontstelt.

Deze grap scoort goed in het rijtje met kenmerken hierboven. Tevens ontstaat er een levendige discussie. De werklozen, die de ambitie en inzet hebben om te blijven solliciteren in deze lastige tijden, kunnen ongetwijfeld de humor er van inzien. Er wordt hier wel een groep weggezet, dat zijn de mensen die willens en wetens genieten van de 5 sterren service in Nederland in relatie werken voor de kost. In politiek jargon; deelnemen aan het arbeidsproces. Een grap de deze groep raakt heeft mogelijk nog een positief effect, dat mensen weer eens gaan nadenken over hun rol in de maatschappij en de rechten & plichten die horen bij een solidariteitsmaatschappij. Het bekende solidariteitsfenomeen; de rijkste 10 procent van de Nederlandse bevolking betaalt de helft van alle belastingen, zou ook eens bij deze groep mogen doordringen.

Deze grap zal uit de hand lopen als er morgen in de Tweede Kamer vragen over worden gesteld. Dan kunnen we precies zien wie er op het Binnenhof het woord democratie en politiek bedrijven NIET begrijpen. De pluche-ridders die morgen opstaan om deze grap te bekritiseren, doen echt tekort aan alle werkwillige werklozen. Zo kunnen we op 2 april ook weer een discussie verwachten over Mauro. Ook hier trekken de pluche-ridders weer ten strijde met als wapen; gekef en als inzet; electoraal gewin. Gelukkig prikken de Nederlanders hier doorheen.

Citaat Wouter Bos over een man in een Haags koffiehuis in 2002 die de zin uitspraak ‘Pim Fortuyn is net zo’n praatjesmaker als jullie allemaal, maar hij begrijpt ons tenminste.’

 

Door Christian ter Maat; Directeur Carevolution; organisatie- & management- en communicatieadvies [opdrachten, o.a.: strategie, groei, verandering, fusies & overnames en reputatiemanagement].

© Copyright 2012 Carevolution

Stuur door naar een relatie

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)

Als u uw reactie geplaatst heeft kunt u de reactie nog 30 minuten aanpassen. Klik hiervoor op "Bewerk reactie".

Vorige artikel:
Volgende artikel:

Laatste reacties