Politieke Roofridders met hoofdman Bos voorop.

Roofridders was het synoniem voor Private Equity ondernemingen en graaiende topbestuurders. Sinds vandaag kan ook de politiek ervan worden beticht.

Van Geel, in het FD van 28 oktober; ‘aflossing staatsschuld met opbrengst bankdeelnemingen’. Van Geel pleit hier dat alle opbrengsten van de overheidsdeelnemingen in bijv. Fortis, ING en Aegon terug vloeien naar de staatsschuld. Dit is niet meer dan logisch. Schijnbaar heeft Bos andere plannen met dit geld? Zodra er geld beschikbaar komt en zeker als het  extra inkomsten betreft ontstaat er ‘greed’ en  staan er roofridders op. Zoals nu blijkt ook in de politiek. Nu de kredietcrisis nog hevig woedt, wordt er al gespeculeerd over toekomstige additionele financiële middelen. Als de banken en verzekeraars het ‘straks’ weer goed doen stijgen de winsten , de koersen en krijgt de overheid een hoger rendement op  de miljarden die nu in deze sector zijn geïnvesteerd. De politiek verschilt weinig van bankenwereld, beiden zien geld als een middel en winst als een doel. Gelukkig worden de individuele bonussen van de politieke roofridders afgetopt door de Balkenende norm.

En kan er niet van persoonlijk financieel gewin worden gesproken. Wel van stemmen winnen als de extra inkomsten mogen worden aangewend om de eigen politieke programma’s te realiseren. Ieder weldenkend mens weet dat de rendementen die gemaakt worden door garantie miljarden uit de staatsschuld worden gefinancierd en dat aflossing en rentes en andere premiums gewoon terugvloeien naar bron; in casu de staatsschuld. In het gunstige scenario wordt over een paar jaar de staatsschuld kleiner en laat dat nou net een Europese afspraak en Nederlandse doelstelling zijn.

Dit ‘Politieke Roofridders’ artikel, is ook te lezen in het Financieele Dagblad.

Door Christian ter Maat MCC, MMC, CMC; Directeur Carevolution; organisatie-, management- en communicatieadvies. Succes thema’s bij opdrachtgevers van Carevolution: het terugdringen van bureaucratie (cutting the red tape), fusies en overnames. Ter Maat publiceert ook op Gek op Klanten.


© Copyright 2008 Carevolution

Stuur door naar een relatie

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)

Als u uw reactie geplaatst heeft kunt u de reactie nog 30 minuten aanpassen. Klik hiervoor op "Bewerk reactie".

Vorige artikel:
Volgende artikel:

Laatste reacties