Moeten bedrijven meer moeite doen om vrouwen aan de top te krijgen?

Moeten bedrijven meer moeite doen om vrouwen aan de top te krijgen of moeten vrouwen topfuncties vaker opeisen; vroeg het Financieele Dagblad onlangs aan haar lezers. Laten we het eens omdraaien; moeten vrouwen meer moeite doen om de top te bereiken? En willen veel vrouwen de top bereiken? Wat vindt u? Hieronder kunt u reageren.

Volgens het boek the Labyrinth: the Truth about How Women Become Leaders (van Alice Eagly, Hoogleraar psychologie aan de Northwestern University), is er geen absolute barrière die vrouwen belet de top te bereiken, maar eerder een progressieve afname van het aantal vrouwen op alle niveaus in een organisatie door alle obstakels waar ze onderweg tegenaan lopen. Een belangrijk obstakel is het feit dat veel banen op hoog niveau vaak meer dan 40 werkuren per week vereisen. Degenen die meer uren maken, komen eerder aan de top. Degenen die dat niet kunnen, vanwege bijvoorbeeld familieverplichtingen, blijven achter en dat zijn helaas vaak vrouwen. Een ander probleem is de paradox waarin vrouwen belanden als het aankomt op leiderschap. Mensen reageren vaak negatief op vrouwen die assertief zijn en het heft in handen nemen, maar als ze daarentegen voldoen aan het stereotype vrouw en lief en aardig zijn, worden ze weer niet beschouwd als goede leider. Als we spreken over top posities in organisaties, hebben we het over hoogopgeleiden die in een gezinssituatie vaak twee- en hoogverdieners zijn. Dus de ambitie van de vrouwelijke partner kan goed tot haar recht komen door een keuze tussen de partners; hij of zij carrière. Maar meestal willen ze niet OF maar EN. Deze prive keuze, met geld en status oogmerk, voor hem EN haar, kan dan niet organisaties verplichten om vrouwen voor te trekken of te compenseren.

Volgens Henk Noort; produceren vrouwen niet zoveel testosteron en nemen ze daardoor minder risico’s. Uit onderzoeken van SNS-Fundcoach en Alex komt naar voren dat zij gemiddeld 2-4% meer rendement halen, doordat zij voorzichtiger beleggen en minder snel hun posities veranderen. Het risicozoekende gedrag van mannen heeft ons jaren veel welvaart gebracht, maar als hun scoringsdrift niet in toom wordt gehouden, gaat het mis. We hebben dus vooral beter toezicht nodig. Maar ook diversiteit in de boardroom kan voor meer stabiliteit op de financiële markten zorgen. Het voorkomt dat de testosteronbankiers opnieuw uit de bocht vliegen. Meer vrouwen in top posities leidt dan tot minder sterke economische groei en dat heeft dan als prettige bijkomstigheid dat het milieu er minder onder lijdt.

De top bereiken vergt inspanningen en keuzes maken. Gelukkig zijn er veel vrouwen die deze moeite doen en de top bereiken. Een wettelijk quotum (positieve discriminatie), naar Noors voorbeeld van 40% zoals de FNV voor staat, leidt niet tot gelijkwaardigheid in de topfuncties. De maatschappij is veranderd, er zijn bijvoorbeeld in grote Europese steden bijna 50% single house-holds. Er zijn huismannen en carrière vrouwen. En vrouwen gebruiken de kinderperiode voor deeltijd MBA’s. Het staat ondernemingen, die diversificatie in de top willen, vrij om dit te faciliteren. En vrouwen die ervoor gaan, gesteund door hun mannen, maken in deze maatschappij meer kans om de top te bereiken.

Door Christian ter Maat; Directeur Carevolution; organisatie & managementadvies. Ook gevraagd als: management, marketing, motivatie & inspiratie spreker en aangesloten bij Speakers Academy. Voorbeeld titels van zijn presentaties: ‘Bureaucratie; bevrijd uw organisatie van hinderlijke regels.’ en ‘Van klantgerichtheid naar service kwaliteit naar klanttevredenheid.’


© Copyright 2008 Carevolution

Stuur door naar een relatie

1 reactie op “Moeten bedrijven meer moeite doen om vrouwen aan de top te krijgen?”

  • Girl Power; hiermee kunnen ze het Old Boys Network aanpakken. Fancy Girls in power, daar vindt u hier een blog over.

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)

Als u uw reactie geplaatst heeft kunt u de reactie nog 30 minuten aanpassen. Klik hiervoor op "Bewerk reactie".

Vorige artikel:
Volgende artikel:

Laatste reacties