Kabinet Rutte: pas op voor de Koppige Terrier!

Er zijn vele bedreigingen genoemd voor Kabinet Rutte-1 en helaas maar weinig kansen. Kansen daar moeten we gezamenlijk naar kijken en dat helpt de BV Nederland. De PVV geeft formeel (per gedoogovereenkomst) gedoogsteun en het CDA lijkt om te zijn. De echte gedoogsteun zal moeten komen van de Koppige Terrier. Het venijn zit hem in de staart!

Even terug kijken in de roedel van het recente kabinet. De Koppige Kortharige Terrier uit begin van dit jaar was Wouter Bos. Hij beet het kabinet in de poten over de terugkeer van manschappen en materieel uit Afghanistan. De manschappen en familieleden wilden dat ze de klus zouden afmaken en het materieel is al afgeschreven, terug halen kost meer geld en resources. Zelf sluit Bos zich nu aan bij de corporate roedel KPMG. Als instroom partner (iemand die zich niet door de roedel omhoog hoeft te vechten) heeft hij toch een ‘leader of pack’  status bereikt met ruim 4 ton als salaris voor een 4-daagse werkweek. Enkele maanden geleden, was Bos met regelmaat op de televisie en bezigde hij; ‘exorbitante beloningen en graaiers’. Welkom in de jungle waar het recht van de sterkste geldt en status wordt afgemeten aan inkomen en positie. Zoals dieren zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden, kan deze PVDA-er dit ook.

Daarna waren er de verkiezingen met een grote overwinning voor de PVV en verlies voor de CDA en PVDA. De PVDA kon het verlies vieren met taart, want het was minder groot dan voorzien; merkwaardig. Vervolgens de onderhandelingen met nieuwe en oude rotten. Iedere partij heeft strategisch geblaft. Links verwachte een dogfight op rechts, waardoor zij er met de kluif vandoor konden gaan. Nu likken ze hun wonden. PVV; de slimste puppy van de klas; heeft macht verkregen zonder (h)aaibaarheid te verliezen. De CDA heeft gevochten als een buldog en de CDA roedel weten in stand gehouden. Maar heeft een Koppige Terrier in haar nest (Koppejan en Ferrier). Wolven onderwerpen zich vrijwillig, als zij dit niet doen, worden ze de roedel uitgezet. De Koppige Terrier (CDA dissidenten) heeft zich niet onderworpen en zijn ook niet uit de roedel gezet. Het CDA nest is bevuild.

Roedeldieren

In een roedel is er een vaststaande sociale structuur. Ieder lid van de roedel weet zijn plek en rol in de roedelhiërarchie. De persoonlijkheid en acties van een roedellid wordt beïnvloed en bepaald door andere roedelleden. Een roedel leeft in harmonie en met veel begrip en wederzijds respect voor elkaar, omdat ze elkaar nodig hebben. Ze gaan onderlinge gevechten uit de weg en hebben zo een arsenaal aan signalen, dat vechten zelden nodig is.

De Alfahond

Elk roedel heeft een leider, welke door iedereen gehoorzaamd wordt. De leider van de roedel is meestal een mannetje (niet altijd) en wordt aangeduid met “alfahond”. In het wild zal de alfahond als eerste, en het beste voedsel eten, om zo zijn fysieke conditie op peil te houden in de roedel. De alfahond zal ook op een hoog strategische plaats slapen zodat hij een oogje in het zeil kan houden in zijn territorium. Hij maakt de beslissingen voor de roedel en is agressief tegen vreemdelingen die in het territorium van de roedel komen.

 

Het Kabinet Rutte-1

De echte gedoog steun voor Rutte-1 zal moeten komen van de Koppige Terrier. In bedreigende situaties kan Rutte-1 nog wel eens steun proberen te zoeken in het nest van de SGP. Voor het behoud van roedel op langere termijn zal de Koppige Terriër toch eens moeten worden verdreven. Heeft de Alfa; Maxime Jacques Marcel Verhagen, hiervoor voldoende kracht?

Door Christian ter Maat; Directeur Carevolution; organisatie & managementadvies [strategie, groei, verandering, fusies & overnames en reputatiemanagement].
Recente adviesopdracht; Vind een strategische koper voor de onderneming die met het huidige management en de bestaande activiteiten een stevige groeiambitie wil realiseren.

© Copyright 2010 Carevolution

Stuur door naar een relatie

5 reacties op “Kabinet Rutte: pas op voor de Koppige Terrier!”

 • […] kabinet Rutte, dat 200 miljoen euro wil bezuinigen op de subsidies voor cultuursector, krijgt steun uit […]

 • MAURO-GATE:

  De Koppige Terrier (Koppejan en Ferrier) blaffen weer. Maar blaffende terriers bijten niet! Als u het kwalitatieve artikel van Elsevier hieronder leest, dan kunt u maar tot 1 conclusie komen.

  Vijf prangende vragen over de kwestie-Mauro

  De Tweede Kamer heeft donderdag urenlang gedebatteerd over de achttienjarige asielzoeker Mauro Manuel. De vraag is of de jongen terug moet naar Angola of een verblijfsvergunning krijgt in Nederland.
  Volgende week wordt er gestemd over het lot van Mauro Manuel

  Nu de kwestie-Mauro kan doorzieken op het CDA-congres hebben Kamerleden Koppejan en Ferrier hun partij naar de vernieling geholpen

  Mag de Tweede Kamer zich bemoeien met het beleid van een minister?
  De Tweede Kamer in Nederland heeft als verantwoordelijkheid de regering te controleren en maakt samen met de regering wetten. De Kamer mag dan ook kritiek uiten op het beleid van een minister.

  Toch is het in dit geval vreemd dat de Kamer zich zo intensief bezighoudt met een individueel geval. Zoals VVD-fractievoorzitter Stef Blok zegt: ‘De Kamer maakt wetten en beslist niet over individuele gevallen. Dat is de kern van de rechtsstaat.’

  Heeft de Kamer wat te zeggen over de discretionaire bevoegdheid van een minister?
  Kamerleden van de oppositie willen dat minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om Mauro in Nederland te houden. De minister mag dan zelf beslissen of een asielaanvraag wordt goedgekeurd. De Kamer wordt daarin niet gekend.

  Dat wordt gesproken van een ‘discretionaire’ bevoegdheid, geeft al aan dat een minister er Asielzoeker Mauro moet terug naar Angola” mee moet zijn. In het geval van Mauro heeft Leers aangegeven dat hij de zaak Tweede Kamer steunt minister Leers in uitzetten Mauro vindt om gebruik te maken van zijn speciale bevoegdheid.

  Hoe belangrijk is de opstelling van CDA’ers Koppejan en Ferrier?
  Dinsdag heeft in de Tweede Kamer een hoofdelijke stemming plaats over de zaak-Mauro. Kamerleden van VVD en PVV zullen stemmen voor uitzetting. Die partijen hebben samen 55 zetels in de Kamer.

  Het CDA heeft er 21. Zonder de steun van Ad Koppejan en Kathleen Ferrier steunen 74 Kamerleden minister Leers in de kwestie. Met de 2 zetels van de SGP – ook voorstander van uitzetting van Mauro – is er ook zonder Koppejan en Ferrier een Kamermeerderheid die achter Leers staat.

  4) Hoe is eerder geoordeeld over de zaak-Mauro?
  Er is al eerder goed gekeken naar de zaak-Mauro. Toenmalig PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak (Asiel) oordeelde al in 2009 dat de Angolese asielzoeker terug moest naar zijn geboorteland. Albayrak deed dus ook geen beroep op haar discretionaire bevoegdheid, omdat Mauro al sinds 2007 weet dat hij niet in Nederland mag blijven.

  Ook toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft aan Mauro’s pleegouders geschreven dat de jongen terug moet naar Angola. Hirsch Ballin en Albayrak oordeelden dat hij in Angola een studievisum kan aanvragen, maar schrijven dat dit ‘waarschijnlijk niet tot de door Mauro gewenste uitkomst zal leiden’.

  Eerder heeft PvdA’er Elizabeth Schmitz als staatssecretaris voor Vreemdelingzaken haar discretionaire bevoegdheid ook niet gebruikt om de Turkse kleermaker Zekeriya Gümüş in Nederland te houden. Schmitz oordeelde: ‘Wij kunnen geen vreemdelingenbeleid hebben zonder actief uitzettingsbeleid.’

  5) Kan Mauro terug naar Angola?
  De moeder van Mauro verblijft nog steeds in Angola en de jongeman heeft nog contact met haar. Het ministerie voor Immigratie en Asiel oordeelde eerder dat in Angola een opvanghuis is waar alleenstaande minderjarigen adequaat kunnen worden opgevangen. Inmiddels is Mauro niet meer minderjarig. Volgens het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is Angola veilig, maar moeten reizigers waakzaam zijn.   

  Mauro is nooit in aanmerking gekomen voor een verblijfsvergunning, zelfs niet voor een tijdelijk verblijfsdocument. Terugkeer naar Angola is vanaf de eerste aanvraag het uitgangspunt geweest van het ministerie.

 • […] discussie verwachten over Mauro. Ook hier trekken de pluche-ridders weer ten strijde met als wapen; gekef en als inzet; electoraal gewin. Gelukkig prikken de Nederlanders hier […]

 • Nu Ad Koppejan niet meer beschikbaar is voor een plek in de Tweede Kamer, zo bleek vandaag bij de presentatie van de conceptkandidatenlijst van het CDA, lijkt de rol van de zogenoemde CDA-dissidenten definitief uitgespeeld. Koppejan en Kamerlid Kathleen Ferrier verdwijnen van het politieke toneel.
  En niet vanwege die dissidente rol, benadrukt de partij constant. ‘Van alle Kamerleden nemen we met pijn in het hart afscheid’, zei partijvoorzitter Ruth Peetoom vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Sommigen hebben daar zelf voor gekozen, voor sommigen was er gisteravond iets minder goed nieuws.’

  Koppejan en Ferrier verwierven vooral bekendheid door hun aanhoudende en openlijke protest tegen samenwerking met de PVVals gedoogpartner in een minderheidskabinet met de VVD. De twee waren aanvankelijk tegen de samenwerking. Uiteindelijk draaiden Ferrier en Koppejan bij.

  Overigens is het niet zo dat Koppejan helemaal niet benaderd is voor een plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van september. De plek die hem aangeboden werd, vond hij te laag.

  Kathleen Ferrier, die zich de afgelopen tijd met name op het dossier van de achttienjarige Angolese asielzoeker Mauro Manuel liet horen, besloot zelf niet terug te willen keren in de Kamer. Ze zat namens het CDA sinds 2002 in de Kamerfractie, Koppejan sinds 2006.

  bron; Volkskrant 

 • Meer dan ‘gedoe’ in de CDA
  De pijn zit er nu in dat binnen de partij sterk verschillende meningen bestaan over de oorzaak van de verdeeldheid. De een zal zeggen dat de onenigheid het gevolg is van het onzalige besluit in een kabinet te stappen dat mede steunde op een fractie die een religie en daarmee zijn aanhangers stelselmatig wegzet als gevaar voor de samenleving. De ander ziet de tegen de genoemde samenwerking bezwaarde Kamerleden Ferrier en Koppejan als grote boosdoeners omdat zij zich weigerden neer te leggen bij een meerderheidsbesluit van de partij.
   

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)

Als u uw reactie geplaatst heeft kunt u de reactie nog 30 minuten aanpassen. Klik hiervoor op "Bewerk reactie".

Vorige artikel:
Volgende artikel:

Laatste reacties