Hoe lossen de Belgen hun imago probleem op?

Waarde landgenoten; uw vaderland heeft uw hulp nodig.
Wat moet België doen om haar huidige imagoprobleem op te lossen?, vraagt BrandHome. Volgens de premier moeten we 1,4 miljoen euro spenderen aan een internationale reclamecampagne die buitenlandse investeerders zal aantrekken. Wat is het probleem; imago of reputatie en hoe lost België het op?

Om de reputatie te herstellen zal er meer moeten gebeuren dan het imago oppoetsen. De imagocampagne lijkt eerder af te stevenen op 1,4 miljoen spenderen i.p.v. investeren. Het reputatie probleem wordt niet opgelost met een focus op slechts één reputatiedrijver; toekomstige inkomsten door externe investeerders aan te trekken. De reputatiedrijvers; visie & leiderschap, sociale verantwoordelijkheid, emotionele aantrekkingskracht, werkgelegenheid en financiële prestaties (begrotings- of handelsoverschot) komen hierdoor niet aan bod. Op www.replytoall.nl komt het onderwerp reputatiemanagement met enige regelmaat aan de orde.

De Belgen hebben een gezonde reputatie gekenmerkt o.a. door de gastvrije levensstijl en Bourgondische cuisine. En Nederlanders kunnen leren van de Belgen – 7 tips.


Hoe nu verder zonder
1,4 miljoen euro te laten verdampen?

De succesvolste campagne en niet bijzonder kostbaar om een land op de wereldkaart te zetten was het optreden van wereldvreemde Kazachse journalist; Borat; gespeeld door de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Iedereen had door dat het hier om een persiflage ging en daar had Kazachstan positief bij moeten aanhaken. De realiteit was anders; ontkenning in alle toonaarden; hoe naïef! De Kazachse leiders dreigde Sacha Baron Cohen juridisch te vervolgen. Waarop Borat antwoordde;

‘I have no connection with Mr Cohen and fully support this government’s decision to sue this Jew.’

De volgende stap was nog opmerkelijker, het inhuren van twee westerse PR bureaus om Kazachstan van communicatieadvies te voorzien. Deze bureaus hadden slechts tot één conclusie moeten komen; ‘Do nothing’. Een illustratie van een bekende case heb ik hier bijgevoegd.In the late 1950s, the Ford Motor Company hired P.R. trail-blazer Ben Sonnenberg to help overcome the negative fallout from the Edsel fiasco. He charged Ford $50,000 for a foolproof P.R. plan, and after three days submitted it in person to the board. Sonnenberg looked the breathless executives in the eye and intoned, “Do nothing.” With that, the dapper publicist pocketed his check and walked out.

Zoals zo vaak bij consultancy bureaus werd het uren schrijven, reizen, media inkoop….. Kazachstan kocht zendtijd op CNN, BBC en plaatste een double spread in Times Magazine. Tevens is er een film van 53 miljoen dollar geproduceerd ‘Nomad’, de duurste Kazachse film ooit, om de imago schade toegebracht door Borat te herstellen.

Weet u wie wel een goede adviseur was geweest voor Kazachse regering?

Het model dat volgende uitspraak deed. Gauhkar Rakhmetalieva; said the movie Borat, which pokes fun at her Central Asian nation, was “only a joke” and gave much-needed publicity to her country.

Nu de voor onze zuiderburen meest voor de hand liggende conclusie; vind een acteur die de culturele en politieke aspecten van de Belgen uitvergroot, zoals in een karikatuur. Hoe directer, gemener en confronterender des meer kans op wereld vermaak en bekendheid. Daarna kan Miss België en alle andere Belgen aan reputatiemanagement gaan werken. Kosten van deze campagne, het honorarium van de komiek/acteur en een filmcrew die de wereld rond reizen.

Door Christian ter Maat MCC, MMC, CMC; Directeur Carevolution; organisatie-, management- en communicatieadvies. Succes thema’s bij opdrachtgevers van Carevolution: het terugdringen van bureaucratie (cutting the red tape), het stimuleren van intern ondernemerschap en positionering.Ter Maat publiceert ook op Gek op Klanten en op Reply to All.


© Copyright 2008 Carevolution

 

Stuur door naar een relatie

4 reacties op “Hoe lossen de Belgen hun imago probleem op?”

 • Ik wist niet dat Belgen of België een imago probleem hadden.
  Maar ik ben dan ook een pragmatische paspoort-Belg en sla niet zo aan op sensationele drukdoenerij van handige reclame- en imagejongens/-meisjes…
  Wel knap om zichzelf zo een markt te creëren, toch?
  Van harte en glunderend – Dany Hilven

 • […] Welnu, heeft België een leger is waarschijnlijk de eerste gedachte. De tweede wellicht in de vorm van ‘er waren eens twee Belgen die …’. /* */ /* */ Het zou een Belgenmop kunnen zijn, maar het is realiteit: het leger zit bijna zonder kogels. Per militair zijn er nog vier kogels over. De toestand is ‘dramatisch’, vat de legervakbond VSOA zaterdag samen in de krant Het Laatste Nieuws. Defensie nuanceert het tekort. Het tekort ontstond nadat een grote bestelling van 5 miljoen kogels op het laatste moment werd tegengehouden wegens enkele foutjes in de bestelling. ‘Hierdoor moeten we de hele aanbesteding opnieuw doen, een zaakje dat vele maanden vertraging met zich meebrengt’, zegt Ingrid Baeck, woordvoerster van Defensie. Volgens een interne bron zorgt het gebrek aan kogels voor een levensgevaarlijke situatie, vooral voor de soldaten in Afghanistan. ‘Zij moeten het stellen met 215 patronen, terwijl ’soldaten in actie’ normaal over 2.000 patronen moeten beschikken’. En het kan nog erger én hilarischer. ‘Menige militair kreeg de voorbije jaren het schaamrood op de wangen toen ze in plaats van te schieten weer eens ‘pang-pang’ moesten roepen tijdens oefeningen in de Ardenne bossen’, zegt de bron.Helaas blijven de Belgen dit soort negatieve PR over zich af roepen. In Nederland zou Pechthold zich graag met de kleur en verpakking van de kogels bemoeien. Bijvoorbeeld op elk pakje kogels een waarschuwingen late drukken in de orde van ‘bullets kill people’. Maar in België roept zulke berichtgeving al gauw een glimlach op. Voor een artikel over het Belgen imago, klik hier. Maar ook: Hoe lossen de Belgen hun imago probleem op? […]

 • […] nothing’ (een illustratie van een bekende case is hieronder bijgevoegd) of kom in actie met een campagne. Een beetje tegensputteren werkt […]

 • De minister van Buitenlandse Zaken laat weten dat het toerisme in het land is vertienvoudigd sinds de komedie in 2006 uitkwam. “Ik ben dankbaar voor Borat, omdat hij heeft geholpen toeristen aan te trekken,” meldt hij aan persbureau DPA.

  De uitspraken van de minister zijn opmerkelijk omdat de Kazachse regering altijd grote bezwaren had tegen het personage Borat. Toen de film vijf jaar geleden uitkwam, waren de Kazach woedend over de manier waarop ze werden neergezet en werd de film zelfs verboden.

  Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan vertelt het verhaal van de Kazakse reporter Borat die de opdracht heeft gekregen een documentaire te draaien over de gebruiken in Amerika. De film schetst de Russische deelstaat als een achtergebleven land waar vrouwen weinig rechten hebben en homoseksuelen taboe zijn.

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)

Als u uw reactie geplaatst heeft kunt u de reactie nog 30 minuten aanpassen. Klik hiervoor op "Bewerk reactie".

Vorige artikel:
Volgende artikel:

Laatste reacties