Gouda traint criminelen in vechtsport.

Volgens diverse media; geeft de Gemeente Gouda probleemjongeren vechtsportles. De gemeente wil problemen met overlastgevende en agressieve, voornamelijk Marokkaanse, jongeren aanpakken door vechtsportcursussen voor deze jongeren te organiseren. De gemeente hoopt dat de jongeren zo beter in staat worden hun agressie te beteugelen. Een grap, nee daar is het onderwerp te serieus voor. Werkt deze aanpak? De communicatiestrategie werkt zeker niet!

de feiten:

De wijk Oosterwei in Gouda was vaker het decor van onlusten. Als de politie in Gouda niet laat zien wie de baas is op straat, dreigen rellen een keer uit de hand lopen waardoor zwaargewonden of zelfs doden zullen vallen. Dat vreest Arnold Jue, fractievoorzitter van Gemeente Belangen Gouda (De Telegraaf).

Gouda wordt geteisterd door Marokkaanse crimineeltjes. Terwijl Marokkanen ‘slechts’ 9 procent van de bevolking uitmaken in de Zuid-Hollandse stad, heeft een op de drie misdadigers in Gouda deze afkomst; het hoogste aandeel van alle Nederlandse gemeenten (Elsevier).

het nieuwe initiatief:

De gemeente Gouda gaat overlastgevende Marokkaanse jongeren vechtsportles geven. De aanpak, die in september start, moet leiden tot minder overlast in de wijken en een groter gevoel van veiligheid bij Gouwenaars. Volgens Jurgen Huizinga van het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij is de vrees dat de agressieve jongeren de geleerde vechtsporttechnieken zullen misbruiken, ongegrond. Volgens Huizinga krijgen de jongeren een gedragstraining en leren ze hun agressie beter in de hand te houden. Eerdere ervaringen met de aanpak zouden dat hebben uitgewezen.


hoe reageert de gemiddelde lezer:

Sommige denken primair aan een grap. Anderen worden meteen wit heet. Hoe kun je nu zoiets toelaten bestuurders van de Gemeente Gouda, zal bij velen op het netvlies komen. Dat is toch de kat op het spek binden? Dit is vragen om ellende? De jongeren die in het oude gedrag vervallen, zullen de aangewende technieken gebruiken om weerloze burgers aan te vallen. Enzovoort.


wat wil de gemeente Gouda:

Dat de problemen met criminelen en probleemjongeren worden opgelost en dat Gouda letterlijk en figuurlijk (reputatie) van het probleemjongeren juk wordt verlicht.


de aanpak:

Dat sport verbroedert en een kans heeft, in combinatie met een gedragstraining, om ontspoorden op het pad te krijgen dat geloven de meesten mensen wel. Hoewel er regelmatig onderzoeken worden gepubliceerd dat zomer-, vakantie en trainingskampen weinig rendement opleveren bij deze criminele doelgroep. Kom dan bijvoorbeeld met een bootcamp naar van Gouda naar Zuid Duitsland, door het Zwarte Woud of naar Polen. Of een andere sportieve inspanning in combinatie met gedragstraining, maar niet naar vakantieoorden.


de communicatie:

Iedereen zal begrijpen dat de communicatie; Gouda traint criminelen in vechtsport, NIET werkt. De lancering van dit initiatief, is communicatief onvoldoende doordacht en niet goed begeleid. Het is geen sinecure om zo’n boodschap goed te laten landen. De betere keuze was om dit niet te doen. De reputatie van Gouda is slecht en deze misser raakt het imago direct. Aanpak van het probleemjongeren in Gouda zou hoog op de agenda moeten staan en de uitvoering is een taak van het bestuur en de ambtenaren van Gouda. Iedereen moet hierin samenwerken, ook de afdeling communicatie. Het lanceren van zo’n spraakmakende gevoelige campagne in de komkommertijd heeft voor- en nadelen. Het wordt nauwelijks opgemerkt, of juist opgeblazen. Reken als het om Gouda gaat op het laatste!


voetnoot:

De kat op het spek binden; de uitdrukking is één van de voorbeelden die van oorsprong andersom bedoeld zijn, want wat het eigenlijk hoort te zijn is de spek op de kat binden. Dit deed men in de middeleeuwen ter vermaak van de honden zodat deze genoeg beweging kregen. Wat er met de uitdrukking bedoeld wordt is dat je de verleiding heel groot maakt voor iemand.

Door Christian ter Maat; Directeur Carevolution; organisatie- & management- en communicatieadvies [opdrachten: strategie, groei, verandering, fusies & overnames en reputatiemanagement].

 

© Copyright 2011 Carevolution

Stuur door naar een relatie

4 reacties op “Gouda traint criminelen in vechtsport.”

  • OK, de boodschap ‘Gouda traint criminelen in vechtsport’ deugde niet. Maar hoe had het dan wèl gemoeten?

  • Gouda zet sport in om probleemjongeren tot gedragsverandering te motiveren.

    Sport verbroederd, motiveert, is gezond, is een platform voor reflectie, biedt kansen en kan in combinatie met training tot gedragsverandering leiden. Het type sport kan van alles zijn, maar hoe meer fysieke inspanning, waarschijnlijk hoe efficiënter. Alles behalve VECHTSPORTEN en soortgelijke sporten. Pistool- of boogschieten zijn ook sporten, maar niet geschikt voor deze problematiek.

  • […] Gouda traint criminelen in vechtsport.4 aug 2011 … Volgens Jurgen Huizinga van het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij is de vrees dat de agressieve jongeren de geleerde … […]

  • […] doorfietsten, hebben de veiligheid van de voetgangers ernstig in het geding gebracht. Dat zegt stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid, Paul […]

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)

Als u uw reactie geplaatst heeft kunt u de reactie nog 30 minuten aanpassen. Klik hiervoor op "Bewerk reactie".

Vorige artikel:
Volgende artikel:

Laatste reacties